09. maj 2019
Af: 2 vigtige valg med 10 dages mellemrum
Billed: Christoffer Regild

2 vigtige valg med 10 dages mellemrum

Datoen for EU-valg den 26. maj har vi kendt længe. Nu kender vi også datoen for folketingsvalget. 5. juni – grundlovsdag.

Netop grundloven er vigtig at have i erindring ved dette folketingsvalg, hvor der opstiller politikere, som i ramme alvor vil indføre særlovgivning, religionsforbud samt deportere over ½ million mennesker, alene fordi de bekender sig til en ”forkert” religion.

Nu må alle besindige og anstændige borgere stå fast i både ord og handling. Det kan man gøre den 5. juni ved at sætte kryds ved politikere og partier, der ikke sår tvivl om grundloven og de universelle menneskerettigheder.

Medierne lægger som sædvanlig op til en ”kulørt præsidentvalgkamp”. Skal det være den røde Mette eller den blå Lars, der sætter sig på statsministertaburetten?

Under alle omstændigheder kan det blive svært for begge at forhandle sig frem til et regeringsgrundlag, når der er yderligere 3-4 usandsynlige statsministerkandidater, der smider om sig med mere eller mindre ultimative krav.

Men for mig er der meget andet på spil både den 26. maj og den 5. juni.

”Jeg deler ikke den voksende mistillid til politikere, men jeg er også umådelig træt af spin, udenomssnak, mudderkastning og fnidder-fnadder”

En lang række brændende problemstillinger er grænseoverskridende og kan ikke løses af Danmark alene, men skal løses på internationalt plan.

Derfor er det yderst vigtigt at stemme på politikere/partier, der både vil det brede samarbejde i Folketinget, EU-samarbejdet og det internationale samarbejde i eksempelvis FN-regi.

Klimaet og den grønne dagsorden, uligheden på jordkloden, løndumping, flygtninge- og migrantkrisen, kampen mod hvidvaskning og skattesnyd, fælles skatteregler og friheden til forskellighed – det er alt sammen problemstillinger, der er globale, grænseoverskridende og universelle.

Der er brug for politikere i Folketinget og EU-parlamentet, som arbejder seriøst og målbevidst med disse emner.

Det er der givetvis mange, der vil, med forskellige udgangspunkter og ståsteder. Jeg deler ikke den voksende mistillid til politikere, men jeg er også umådelig træt af spin, udenomssnak, mudderkastning og fnidder-fnadder.

”Valgene handler i bund og grund om vores jordklode, om vores demokrati, om menneskerettigheder, om lighed, velfærd og fællesskab”

Lad os få valgt nogle troværdige politikere, der kan og vil det brede samarbejde.

De 2 valg handler om alt muligt andet end krumme agurker, østeuropæiske jordbærplukkere, buhende gymnasieelever eller en rablende koranafbrænder. Valgene handler i bund og grund om vores jordklode, om vores demokrati, om menneskerettigheder, om lighed, velfærd og fællesskab.

Jeg kender personligt 2 kandidater til henholdsvis EU-parlamentet og Folketinget og EU-parlamentet, som jeg agter at stemme på den 26. maj og 5. juni 2019.

Det er Niels Fuglsang, der stiller og til EU-parlamentet og er Socialdemokratiets spidskandidat i region Midtjylland. Han vil arbejde for indsatsen mod klimakrisen, for den grønne dagsorden, mod løndumpning og ulighed.

Til folketingsvalget vil jeg igen stemme på Daniel Toft Jakobsen. Daniel har siddet i Folketinget i denne periode og har ofte taget de svages parti uanset hudfarve, etnicitet og religion. Samtidig har Daniel, der er bosiddende i Øster Snede, et stort lokalt netværk i Hedensted Kommune, til gavn for hele lokalområdet.