27. september 2018
Af: Daniel Toft Jakobsen

Alle børn skal have en god start på livet

I Danmark er vi et af de mest lige samfund i verden. Vi har fået titlen flere gange, og nogle af os har endda pralet med det, når vi har været i udlandet. Det er altid smigrende, når man får anerkendelse for årtiers kamp for social retfærdighed.

Men vi skal passe på, at det ikke gør os blinde over for, at der stadig er problemer, der skal løses. Der er langt igen, hvis vi som samfund skal bryde den negative sociale arv. Selvom mange børn har gode muligheder, er det desværre ikke alle. Langt fra.

Vi kan se det allerede tidligt i barndommen. Tænk f.eks. på Lukas.

Lukas er frisk og fuld af energi som de fleste 5-årige drenge. Han går til fodbold og kan lide at hoppe i vandpytter. Men Lukas kommer til at klare det dårligere end sine legekammerater. Han kommer til at få dårligere karakterer i skolen, tjene mindre, være mere arbejdsløs, blive mere syg og dø tidligere. Det er nu ikke, fordi Lukas har gjort noget forkert. Han er bare født i en familie uden så mange ressourcer. Med en enlig mor, der har aldrig har fået taget en uddannelse. Det virker ikke fair.

Kan det virkelig være rigtigt, at det skal forfølge en resten af livet, at man ikke er vokset op i et hjem med ligusterhæk og to biler i garagen?

Man vælger ikke selv sine forældre

Derfor må vi sikre, at alle børn får en god start på livet. For børnenes egen skyld.

Det kan være noget af en udfordring at få et barn. De af os, der har børn, ved, hvad jeg taler om. Men for de forældre, der i forvejen har ondt i livet, kan forældrerollen virke som en næsten umulig opgave. Selvom man ønsker det bedste for sit barn, kan en hård barndom og manglen på gode rollemodeller og et stærkt netværk gøre det til lidt af en ekstremsport.

I Socialdemokratiet ønsker vi at give alle børn en god start på livet. Derfor er vi kommet med et nyt socialudspil, hvor vi foreslår at etablere nye familiehuse over hele landet, hvor vi samler tilbuddene om fødselsforberedelse, sundhedspleje og familierådgivning. I dag kan systemet være svært at finde rundt i, og det er vigtigt, at vi ikke taber børnene på gulvet, hvis vi skal komme den negative sociale arv til livs. Og det skal vi.

Gratis kurser til udsatte familier

Forældre fra særligt udsatte familier skal kunne komme gratis på forældrekursus. Et kursus, der kan klæde forældrene på til at håndtere den nye rolle.

Vi vil have flere pædagoger i institutioner med mange udsatte børn, og vi vil gøre skolesystemet mere fleksibelt for dem, der har brug for det. F.eks. skal forældre og pædagoger sammen kunne beslutte at udskyde et barns skolestart, når barnet har behov for et år mere i børnehave. Og de drenge (og piger), som måske har lidt for meget krudt bagi til at kunne sidde stille gennem en hel skoledag, skal have mulighed for et afbræk i en kortere eller længere periode – f.eks. i form af et fritidsjob eller praktikforløb. Socialt udsatte unge skal også have mulighed for at bruge et år ekstra på at tage en erhvervsuddannelse eller studentereksamen, hvis de har brug for det.

Lad os give alle børn de samme muligheder. Lad os sætte tidligt ind. For børnenes skyld.