13. november 2018
Af: Daniel Toft Jakobsen

Bankskandaler kræver politisk handling

Det er i disse måneder 10 år siden, at verdens stod midt i den værste finanskrise i årtier. Men der er stadig noget helt galt i dele af finanssektoren. Det så vi, da DR for nylig sendte programmet ”Mændene der plyndrede Europa”.

Her fik vi et skræmmende indblik i, hvordan en gruppe finansfolk, med hjælp fra store banker, plyndrede de europæiske statskasser for over 400 milliarder kroner. Blandt andet gennem svindel med udbytteskat, som kostede den danske statskasse over 12 milliarder kroner.

Det er desværre langt fra første gang.

Vi har lige oplevet en stor hvidvaskningsskandale i Danske Bank. Kriminelle har brugt banken til at hvidvaske store beløb, og trods advarsler greb bankens øverste ledelse ikke ind. Vi har også set hvordan store banker har hjulpet deres kunder med at skjule formuer for de danske skattemyndigheder i eksempelvis Panama.

Det er alt sammen helt uacceptabelt. Flere banker har i den sammenhæng slet ikke levet op til deres ansvar. De har brudt den kontrakt, de indgik dengang, hvor vi under finanskrisen holdt hånden under bankerne.

Den erkendelse er nu også nået til bankerne selv. Formanden for bankernes organisation Finans Danmark, Michael Rasmussen, medgav for nylig i et interview, at bankerne har svigtet tilliden.

Vi må stramme op

Derfor er det også på høje tid, at vi får strammet op på kontrollen med bankerne. Vi har i Socialdemokratiet foreslået en fokusering af finanstilsynets opgaver, så kerneopgaven fremover bliver at føre tilsyn med den finansielle sektors adfærd.

Vi har også foreslået, at det offentlige igen skal have bestyrelsesposter i de store banker. Tidligere var det helt normalt, men det blev afskaffet under den borgerlige regering i nullerne. Endelig har vi foreslået en ny fælleseuropæisk efterforskningsenhed, der skal efterforske hvidvask og finansiel kriminalitet, ligesom vi også vil styrke det danske skattevæsen med 1000 ekstra medarbejdere fordelt på fire nye skattecentre.

Jeg håber meget, at regeringen vil være med til at gennemføre forslagene, så vi kan ruste os bedre i kampen mod dem, der vil undergrave vores samfund.

”…ligesom vi også vil styrke det danske skattevæsen med 1000 ekstra medarbejdere fordelt på fire nye skattecentre”