21. november 2018
Af: Jacob Ejs

Boligen i Fokus: Hvad er hjemme for dig?

For en del år siden lavede en af mine kammerater en serie film for Home. Man spurgte kendte danskere, hvad de tænkte på, når man sagde ordet: Hjem. En af deltagerne var Preben Elkjær. De optog en scene, hvor han sad på toilettet. Hans udsagn var, at hjemme var der, hvor man kunne sidde for åben dør og slå en skid. Filmen blev ikke brugt!

I Hedensted kommune arbejder vi lige nu med planen Boligen i Fokus. Hvordan kan vi tænkte os, at vores kommune skal udvikle sig i forhold til bosætning, parceller, lejligheder og udstykninger?

Personligt tror jeg ikke på, at vi ude i vores lokalsamfund har brug for en serie nye parcelhuse. Vi har behov for at tænke os om, og skabe noget nyt og bedre. Noget, der passer bedre til fremtiden, som understøtter de behov, vi hver især har for at leve, bo og udvikle os.

Fra børnefamilie til tosomhed

Når vi når den alder, hvor vi gerne vil skifte fra et stort hus til noget mindre, rettes blikket ofte mod Vejle og Horsens. Her er der andre og flere muligheder, og udvalget er større. De muligheder kan vi også skabe her. Hvordan får vi udviklet nye spændende boligmodeller – klyngehuse, højt/lavt byggeri, bofællesskaber og alternative former for fællesskab?

Ensomhed eller fællesskab

Mellemfolkeligt Samvirke havde for år tilbage besøg af gæster fra deres udviklingslande. En fyr fra Ghana var ude at besøge danskerne i Hellerup og Gentofte for at se, hvordan de lever og bor. Efter en række besøg kom han til den konklusion, at Danmark er et rigt land, men her ville han ikke bo.

Han havde besøgt så mange mennesker, der var ensomme. Hvor børnene havde forladt dem, og de sad alene i deres livs efterår. Hjemme i Ghana tog man sig af hele familien. Man boede tæt, men der var plads, rum, fællesskab og omsorg.

Godt på vej med nye boskabelser

I Daugård er Hestehaven ved at være klar til indflytning. De første rykker snart ind i et område med lejeboliger af høj kvalitet. Effektivt byggeri til at betale – og i pagt med tiden. Alle er bygget med super lavenergi, varmepumper og billig opvarmning.

Jeg glæder mig til at se dette område gro til og til at få en række nye naboer. Og sådan er det heldigvis rigtig mange steder i kommunen. Der udstykkes og bygges løs, og vi ser spændende, nye projekter skyde op – fra almennyttige til store bofællesskaber. Men kan det blive bedre endnu?

  • Hvordan vil du gerne bo i vores kommune i fremtiden?
  • Hvad er din opskrift på fællesskaber og boformer?
  • Hvad er hjem for dig?

Skriv til mig, så vi kan få snakken og debatten, mens vi udvikler og tager rejsen i byrådet.

”Personligt tror jeg ikke på, at vi ude i vores lokalsamfund har brug for en serie nye parcelhuse”