08. januar 2020
Af: Liselotte Hillestrøm

Flygtninge – meget mere end udgifter

Flygtninge. Det er altså ikke udgifter, det hele.

“De koster alt for meget. De kan ikke integreres. De skal sendes tilbage, hvor de kommer fra.”

Sådan er holdningen til flygtninge desværre hos mange danskere.

Værdifulde medborgere

Jeg ser skam også gerne, at flygtninge tager tilbage for at hjælpe med at genopbygge det land, de er kommet fra. Mon ikke mange af dem mener – og håber – det samme?

Samtidig ser jeg gerne, at vi er klar til at tage imod flygtninge fra verdens desværre alt for mange krigs- og krisezoner. Og jeg glæder mig over, at det langt hen ad vejen kan lade sig gøre både at give flygtningene er fornuftig tilværelse og at gøre dem til værdifulde medborgere her i landet.

Det viser nemlig en opgørelse over, hvordan det er gået de flygtninge, Hedensted Kommune har modtaget gennem de seneste fem år – fra 2015 til i dag.

169 personer har afsluttet deres integrationsperiode i Hedensted Kommune på de fem år. 102 af dem er flyttet fra kommunen. Tilbage er 67, og af dem er 52 i dag selvforsørgende. Det er ikke store tal, for vi er ikke nogen stor kommune.

78 % klarer sig selv

Jeg ved ikke, hvordan det i dag står til med de 102, der er flyttet andre steder hen – fortrinsvis fra ”store” flygtningelande såsom Syrien, Somalia og Eritrea. De flytter ofte til større byer, hvor flere af deres landsmænd bor.

Men jeg ved, at 78 pct. af dem, der er blevet boende i Hedensted Kommune, klarer sig selv. Det gør de, fordi vi her i kommunen har valgt at satse stort på at hjælpe flygtninge med uddannelse og i job.

De 67 flygtninge, der er blevet boende, er fordelt jævnt i hele kommunen, dog med flest boende i Tørring, Juelsminde og Løsning.

Jeg har indtryk af, at både bysamfund og arbejdspladser har taget godt imod og hjulpet til med at flygtninge her i vores kommune ikke kun er en negativ, men faktisk i højere grad en positiv historie.

Menneskeligt, ja, men også samfundsmæssigt.

Det er nemlig ikke udgifter det hele.