28. august 2018
Af: Jacob Ejs

Jo tak, det går fremad – men det tager lidt tid

Jeg bliver ofte spurgt af mine naboer og lokale borgere: ”Hvordan går det med byrådsarbejdet? Er du glad for det? Er det spændende? Kan du finde ud af det – og får du skabt nogle resultater?”

Her handler det så om at sige: Ja, det går super godt, og jeg har det fulde overblik. Hvad andet kan man svare, når dem, som har valgt en ind, stiller forventningsfulde spørgsmål?

Virkeligheden er en lidt anden

Jeg er en af de nye, som kom ind her i januar. Jeg blev valgt ind fra et af de små lokalsamfund med et ønske om at skabe indflydelse og få området på kommunekortet. Med en ambition om at være med til at skabe en endnu bedre kommune.

Men ved du hvad…? Der er rigtig mange ting, man skal forstå, sætte sig ind i og lytte sig frem til.

  • Hvordan en kommune er skruet sammen
  • Hvordan en kommune arbejder med økonomi og budgetter
  • Hvem der tager sig af hvad og har mandater
  • Hvad man kan påvirke – og hvad man ikke lige kan røre ved

Og ikke mindst, at det ikke er en virksomhed med en bestyrelse, men et byråd, hvor det ofte handler mere om politik, før det handler om kommunens tarv. Så hver gang der skal laves aftaler, træffes gode beslutninger, ses fremad, er det altid filtreret af de samspil og modspil, som den politiske dagsorden har. Skal vi have noget løst, skal vi så få alle med, eller skal vi blot sikre, at vi har flertal?

”Hver gang vi gør noget, skal vi tænke på hele kommunen”

Og ja, jeg er blevet ”slået hjem i Ludo” en række gange af de mere erfarne politiske modspillere. Men bare vent… jeg skal nok lære håndværket og komme efter det!

Nu sidder jeg så i det parti, som også har borgmesterposten. Det forpligter. Hver gang vi gør noget, skal vi tænke på hele kommunen. Tage det største ansvar og få mest mulig konsensus. Vi kan ikke bare gøre, hvad der falder os ind, men skal huske på, at vi lægger stemme til kommunen, de ansatte og de embedsmænd, som vi står bag og står på mål overfor.

Jeg sidder i PKØ. Før hed det Økonomiudvalget. Nu hedder det Udvalget for Politisk Koordination og Økonomi. Her lander indstillingerne fra de mange udvalg. Og her skaber vi rammerne for udvikling, for byplanlægning, for bosætning, for erhvervstiltag og for forvaltningen. PKØ er et godt sted at være, specielt når man har erfaring fra erhvervslivet.

Går det så godt?

JA, vel gør det så…! Jeg er blevet meget klogere det seneste halve år. På kommunale modeller, muligheder og den kommunale spilleplade. Det kan jeg så kombinere med, hvad jeg ved fra min almindelige hverdag med at drive virksomhed, ledelse og skabe innovation.

Sammenlagt bliver det rigtig godt.

Men helt ærligt: Det tager lidt tid. Der går nok mindst et år, før jeg helt kan navigere. Men det bliver rigtig, rigtig godt lige om lidt.