24. september 2019
Af: Bent Alminde

”Sat på gaden – hvem bekymrer sig om Karl og Ann Katrin?”

Sådan lød indledningssangen på årets kongres i Aalborg. Sangen er skrevet af John Mogensen og blev sunget af Rasmus Bjerg med band.

Statsminister, Mette Frederiksen, svarede på spørgsmålet ved i sin tale til kongressen at understrege regeringens fem målsætninger:

  • Velfærd først
  • Forrest i klimakampen
  • Stram udlændingepolitik – men fri for symbolpolitik
  • Stop centralisering, bevarelse af de 5 regionsråd
  • Ret til tidlig pension

Statsministeren svarede også på, hvornår det bliver Arnes tur. Og det bliver Arnes tur. Inden for et års tid vil regeringen komme med et forslag om ret til tidlig pension. Det er en kompliceret sag, der derfor tager tid, men vores statsminister satser i hvert fald sin egen troværdighed på, at det bliver Arnes tur. For som hun forsikrer:

”Vi vil et mere retfærdigt Danmark. Dem med de høje uddannelser lever væsentligt længere. Er det uretfærdigt? Ja! Og vi løber ikke fra det, vi sagde i valgkampen. Os med de lange uddannelser – det er vores tur til at være solidariske,” siger Mette Frederiksen

Tidligere statsminister, Helle Thorning Schmidt, var gæstetaler på kongressen. Helle pointerede, hvor vigtig sammenhængskraften er for vort land. I Storbritannien, hvor hun bor, er landet ved at falde fra hinanden, fordi ingen vil kompromisset. Splittelsen mellem rig og fattig, land og by, unge og gamle, Brexit og remain har i den grad smadret sammenhængskraften.

Sådan må det aldrig blive herhjemme, så det er godt, at Mette ikke vil videreføre blokpolitikken.

En anden gæstetaler var Lizette Risgaard, formand for FH. Lizette var glad for, at Mette har taget stafetten, er kommet godt af sted – og løber i den rigtige retning, mens resterne af blå blok stadig hænger i startblokken. En enkelt er endda listet ud af stadion.

Lizette var også meget tilfreds med, at regeringen har:

  • Klar retning for et mere retfærdigt samfund
  • Klar retning for grøn omstilling
  • Et mål om at stoppe uligheden i samfundet

Men også en opfordring til at passe på ”den danske model”. Værn om dagpengene. Sæt en prop i, så de ikke udhules!

Til slut understregede Lizette Risgaard, hvor vigtigt det var at få genoprettet Skat. Tilliden til, at vi alle bidrager til velfærdssamfundet, er essentiel.

Nicolai Wammen, vores finansminister, proklamerede, at vi vil få en finanslov med:

  • Grønt aftryk
  • Mere velfærd

Der vil ikke være råd til alt i den første finanslov. Men retningen vil være klar, så klar at vi vil kunne se og mærke forandringerne i forhold til grøn omstilling og velfærd først.

Alt i alt en kongres med fuldtonet opbakning til vores formand, og hvor jeg har tillid til, at vi er på vej mod et mere solidarisk samfund, hvor vi alle bekymrer os om – og tager os af Karl og Ann Katrin.