22. marts 2019
Af: Jacob Ejs

Vi skal gøre Hedensted meget grønnere

Når du åbner avisen, kan du ikke udgå at læse om grøn omstilling. Om virksomheder, som tager stilling til klima, miljø, bæredygtighed og til en række af byggestenene i FN’s Verdensmål. De findes i Hedensted, Juelsminde, i Tørring, i Vejle, i Horsens – ja, i hele Danmark. Men hvad med Hedensted som kommune? Hvor grøn er den lige?

Svaret vil afhænge af, hvem du spørger. Nogle vil sige, at der sker ikke en fis, andre vil hævde, at kommunen har taget en række initiativer. Men virkeligheden er, at vi ikke taler ret meget om det, og at vi kunne gøre meget mere for at sætte grøn omstilling på dagsordenen.

”I Hedensted kan vi få ting til at ske. Vi er store på den lille måde”

Min gode ven nede på Daugård Strand, Arne Rosenkvist, synes, at Hedensted skal have en grøn dagsorden. At vi skal være en grøn kommune. Det syntes jeg også. Og det kan ikke gå hurtigt nok. Jeg bliver ærgerlig, når de i Horsens sætter initiativer i gang, som sætter mål for denne omstilling. Og jeg synes, vi står tilbage på fodboldbanen som dem, der er mere optaget af at kigge på, hvad de andre gør, end i at gå efter bolden og målet.

I Århus f.eks. er de ambitiøse i byrådet. Her finder vi en kommune med:

  • En klar strategi for byens busser, som omstilles til grøn energi med el og hybrid.
  • En plan for kommunens biler, der skiftes løbende til el-biler.
  • En satsning på grøn omstilling fra fjernvarme til affald og genbrug.

Hvor er vi så i Hedensted?

Vi er på vej. Ikke kun i vore virksomheder, også som kommune og på andre væsentlige områder. Vi har:

  • Et klimaråd, som arbejder på en række initiativer.
  • Nye affaldssorteringer, der starter i As og Juelsminde som prototyper.
  • Et spændende erhvervsmæssigt initiativ, støttet af kommunen, med iværksættermiljøet Compas, hvor Hedensted går foran med nye, cirkulære produktionsmodeller og miljøer.
  • Flere fjernvarmeselskaber, som har taget store skridt til omstilling med blandt andet solenergi og overskudsvarme fra virksomheder.

Måske er vi mere grønne, end vi tror. Men måske skal vi tale mere om det. Måske skal vi ville det endnu mere – og beslutte os for at gå foran, og ikke følge efter.

I Hedensted kan vi få ting til at ske. Vi er store på den lille måde. Og vi er hurtige til at omstille os. Det har vi vist tidligere på mange fronter. Arbejdsmarked, sundhed, skoler og fællesskaber. Og vi er innovative i forhold til at forvalte og administrere mennesker, tid og penge.

Vi kan også gå foran med grøn omstilling. Hedensted bør sætte sig en rigtig grøn dagsorden, der kan mærkes og bemærkes rundt om i hele Danmark.

“We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard.”

John. F. Kennedy. 1962.